Receptek

2011. december 18., vasárnap

A (be)sugárzás és a gyógynövények II. rész

Az előző bejegyzésben Suzanne Catty (holisztikus aromaterapeuta és oktató) az Aromatherpay Today ausztrál kiadású aromaterápiával foglalkozó szaklapban megjelent Radiation and Plant Medicine, vagyis A gyógynövények és a sugárzás címmel megjelent cikkéről írtam. A cikkben azokról a természetben található gyógynövényekről is ír, amelyeknek bizonyítottan szerepük lehet a sugárzások, illetve a rákkezelés során alkalmazott sugárterápia mellékhatásai elleni védekezésben. Ezekről Catty bővebben ír, amelyet az alábbiakban foglalok össze. Catty megjegyzi, hogy gyermekek esetén mindig a felnőtteknek szánt adagok felével szabad számolni.
Hinoki (Chamaecyparis obtuse)
A Hinoki a ciprusfélék családjába tartozó Japánban őshonos, lassan növő örökzöld-féle, amelyet elsősorban a faipar hasznosít. A fa rothadással szembeni ellenálló képessége miatt fürdőszobai bútorokhoz, spa-k berendezéseinek gyártásához használják. A fában található illóolaj fő kémiai összetevője a hinokiol amely eredményes védelmet biztosít az UVA és UVB sugarak rákkeltő tulajdonságai, illetve a légköri ionizált sugárzás ellen. Az illóolaj a hajszálerek fejlődését gátolja – a rákos szövetek által a környezetére gyakorolt hatás, amely fejlődésükhöz elengedhetetlen -, gyulladásgátló és a rákosodást gátló tulajdonságai miatt a méhnyakrák elleni gyógyszerek előállításához kutatják. Nagyobb mennyiségben sem toxikus, nem irritál. Illata fás, balzsamos. Catty napi használatra javasolja. A már leírt recepthez akár a teafa illóolaj helyettesítésére is alkalmas. Ruhára és a hajra is permetezhető.
Szent bazsalikom (Ocimum sanctum)
A bazsalikom Indiában ismert változatát (Tulsi) említi Catty. A szent bazsalikomot elsősorban antioxidáns hatásai miatt tartják számon és az Ájurvéda orvoslás egyik alapgyógyszerének számít. A levelekből készített kivonatról és az illóolajról klinikai kísérletek is bebizonyították, hogy hatékony sugárzás elleni védőanyag. A szent bazsalikom kivonata a csontvelő ben található őssejteket jobban (<20%) megvédte a sugárzástól, mint a hagyományos gyógyszerek és kontrollhoz használt Withania somniferaashwaganda vagy indiai ginzeng - kivonat. Illóolajat is előállítanak de szárított formában is hozzáférhető. Az illóolaj esetén a helyileg történő alkalmazáshoz Catty 5%-os hígítást javasol. Teának elkészítve mind a szárított, mind a friss alapanyag megfelel, napi 3 alkalommal javasolja megelőzéshez.
Gyömbér (Zingiber officinale)
A hétköznapi fűszerként is alkalmazott növény rizómájából készített kivonatokat az élelmiszeripar és a gyógyszeripar is széles körben alkalmazza. A gyömbérről in vitro és in vivo (laboratóriumban és gyakorlatban) kimutatták, hogy szabad gyököket gátló és sugárzás ellen védő tulajdonságokkal rendelkezik. A gyömbért használhatjuk főzéshez, ihatjuk frissen teának elkészítve, ehetjük frissen és kandírozva is.
Borsmenta (Mentha x piperita)
A borsmenta a növények sugárzásvédő tulajdonságait vizsgáló kutatások egyik legtöbbet használt növénye. Több, mint 20 publikált tanulmányban bizonyították antioxidáns, a rákosodást gátló, nehézfém megkötő és sugárzás ellen védő tulajdonságait. A növényből készült illóolaj, alkoholos kivonat, hidrolátum és maga a növényi anyag is hatásosnak bizonyult az emésztőrendszeri hámszövetek, a csontvelő, az abban található őssejtek és az ivarmirigyek sugárzás elleni védelmében. Catty leírja, hogy a teljes testet érintő gamma sugárterápiát megelőző 3 napon át szájon át szedett borsmenta illóolajjal megelőzhető volt a sugárterápiát követő émelygés, az 5 napos megelőző kúrával pedig a viselkedésben beállt változások és egyéb fiziológiás elváltozások is megszűntek.
Római kömény (Cuminum cyminum)
A római kömény Indiában őshonos fűszernövény amelyet curryben, fűszerkeverékekben használnak, de a mexikói konyha is alkalmazza a csilihez. A növény levelei és magjai esetén is kimutatták azok sugárzásvédő tulajdonságait (emésztőrendszeri hámszövetek, csontvelő és őssejtek védelme, sugárkezelést követő émelygés csökkenése). A római kömény magjainak és a belőlük lepárlással előállított illóolaj is kifejezetten egyedi ízű és illatú. Catty javasolja napi rendszeres fogyasztását fűszerként vagy az illóolaj olíva olajban esetleg homoktövis olajba keverve kevesebb mint 2% hígítási arányban borsmenta olajjal kombinálva, napi rendszerességgel belső fogyasztásra.
Homoktövis (Hippophae rhamnoides)
A homoktövis magjából és a maghéjból is esszenciális zsírsavakat tartalmazó olajat nyernek ki. Ez a hordozóolaj egyedülállóan magas karotinoid (antioxidáns) tartalmú, emellett Omega 3 és Omega 7 zsírsavtartalommal büszkélkedhet. A homoktövis kivonat és juice hatékony sugárzásvédő eredményeket produkált a vizsgálatok során. Sajnálatos módon a homoktövis kivonatok eléggé instabilak ezért az esetek többségében a forgalmazás előtt pasztörizálják azokat. Az olajat széles körben forgalmazzák, hiszen a pasztörizálás ellenére is kiemelkedő szabad gyök megkötő tulajdonságú és karotin tartalma magas. Catty napi belsőleges fogyasztásra ajánlja.
Gingko biloba (Gingko biloba)
A csernobili atomreaktorban történt katasztrófát követően számos vizsgálat készült az emberi szervezetet ért sugárzásokkal kapcsolatban. Az egyik ilyen vizsgálat során 47 likvidátortól (a romok eltakarításában részt vett munkások) vett vérmintájából kinyert vérplazmában 33-ban találtak klasztogén - a klasztogén anyagok törést okoznak a DNS-ben – anyagokat különösen magas értékekben. Az Örmény Egészségügyi Minisztérium közreműködésével 30 munkást kezeltek 2 hónapon keresztül Gingko kivonattal. A kezelés végén a munkások vérében a klasztogén anyagok szintje a sugárzástól nem érintett kontroll csoport szintjére csökkent és 7 hónapon át ott is maradt. A kezelést újra megismételték. A tapasztalatok kiemelkedő jelentőségűnek számítottak, mert előtte kizárólag sugárszennyezést megelőző kísérleteket végeztek.
Catty olyan további kiegészítőket sorol fel megelőzésre, mint a fokhagyma, a cink, a szelén, a kasvirág kivonat, a cordyceps gomba, az olajfalevél kivonat, a C-vitamin, az E-vitamin és a napraforgó olaj (szájban forgatva méreganyagokat és nehézfémeket 'húz' ki a nyálkahártyán keresztül).
Nemrégiben Hegedűs István bükkszentkereszti 'füves embert' és fitoterapeutát a rákkezeléssel járó besugárzás melléhatásainak minimalizásáról kérdeztem. Ő az orbáncfű teát javasolja, illetve a besugárzások helyének kezelésére orbáncfű olajat ajánl.
Irodalom: Suzanne Catty: Radiation and Plant Medicine, Aromatherapy Today, (51), 2011 augusztus, 28-31-ik oldal.

2011. december 15., csütörtök

A (be)sugárzás és a gyógynövények I. rész

 A (be)sugárzás és a gyógynövények I. rész
Az Aromatherapy Today augusztusi számában Suzanne Catty (holisztikus aromaterapeuta és oktató) cikkét közli Radiation and Plant Medicine, vagyis A gyógynövények és a sugárzás címmel.
A cikk apropóját sajnálatos módon a fukushimai atombaleset miatt a légkörbe került radioaktív sugárzó elemek adták. Az író rámutat, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk, főleg, mivel a Föld széljárásának köszönhetően a sugárzás nem marad helyben. Hogy mit tehetünk, megelőzés vagy és védelem gyanánt? A média világszerte azt harsogja, hogy az egyetlen védelmet a jód tabletta adhatja, Catty bemutatja, hogy az anyatermészet milyen gyógynövényekkel egészítheti ki a védelmet.
Az első atombomba ledobását követően az emberiség megismerhette a radioaktív sugárzás szervezetre gyakorolt rövid és hosszú távú hatásait. Az ionizált sugárzással működő technológiák diagnosztikai célú bevezetésével – röntgen, CT (computer tomográfia), MR (mágneses rezonancia) és a rákgyógyításban használt sugárterápia szükségessé és sürgetővé tették, hogy olyan szereket találjanak a szakemberek, amelyek költséghatékonyak és a páciens számára mellékhatások nélkül működjenek. Szépítjük vagy sem, a ma használatos technológiák is veszélyeket hordoznak magukban. Véletlenszerűen beütöttem a keresőbe a 'CT vizsgálat' kifejezést és az első oldalra kattintva a leírás veszélyei alatt megjegyzik, hogy ...CT vizsgálat nem jelent nagyobb kockázatot a beteg számára mint bármilyen más röntgen vizsgálat. A CT során a szervezet elhanyagolható rtg. sugárnak van kitéve. Bizonyos esetekben azonban a szervezetet sugárkárosodás érheti, amely [az idézetben szereplő helyesírási hibával – AB.] elsősorban a női és férfi ivarszerveket. Terhességben, a magzatkárosodás veszélye miatt, a CT vizsgálatok, hacsak nem életveszélyes állapotról van szó, kerülendők. Fogamzókorban lévő nők vizsgálatánál a CT esetében is nagy körültekintésre van szükség. (www.med-courier.com) Vagyis mégsem annyira veszélytelen ez a vizsgálat?
A gyógynövények antioxidáns és rákos sejtek fejlődését lassító vagy gátló tulajdonságai miatt figyeltek fel a természetes növényi orvosságokra a kutatók.
Catty azért kezdett a téma iránt érdeklődni, mert szeretett volna valamilyen megoldást javasolni ügyfeleinek a kis mennyiségű sugárzások – fogröntgen – és a közepes sugárzások – CT, MR stb. - mellékhatásainak kivédésére illetve megelőzésre. Catty figyelme először a mirtuszfélék családjába tartozó Melaleuca nemzetség felé, pontosabban a teafa (Melaleuca alternifolia) és a niaouli (Melaleuca quinqinervia) felé fordult. A növényekből előállított illóolajok sugárzásvédő tulajdonságait az aromaterápia két kiemelkedő szakembere Pierre Franchome és Dr. Daniel Penoël szemléltették. Catty a két szakember eredményeit és saját, éveken át tartó, rákbetegség miatt sugárterápia alatt álló pácienseivel folytatott gyakorlati tapasztalatait – mind az illóolajok mind pedig a hidrolátumok használatával – követően írt le receptet. A formula célja, hogy a sugárterápia során besugározandó testrész bőrfelületét megvédje az oly gyakori égési sérülésektől.
Spray sugárkezelések által okozta helyi égések megelőzésére
98 ml teafa hidrolátum
4 csepp teafa illóolaj
5 csepp niaouli illóolaj
5 csepp levendula illóolaj
Catty azt javasolja, hogy a keveréket felhasználás előtt egy spriccer flakonban jól össze kell rázni és a sugárkezelés előtt maximum 1 órával a kezelendő felületre kell porlasztani. A kezelés végén újra be kell fújni a testrészt.
Évek hosszú során a betegek és a kezelőorvosok is felfigyeltek rá, hogy a sorozatos besugárzásos kezeléseket követően is csupán minimális égési sérülés, hegesedés történt a besugárzások helyén. Számos kórház ragaszkodott ahhoz, hogy a betegek a besugárzás előtt semmilyen anyagot ne használjanak a besugározandó területen. Természetesen ehhez azért ragaszkodtak, mert féltek attól, hogy nehogy valamilyen károsodás érje a pácienst és elkerüljék az esetleges jogi problémákat. Catty megjegyzi, hogy annak ellenére, hogy a teafa és niaouli illóolajnak kifejezetten jellegzetes illata van, a kórházi személyzet és az orvosok sem tettek megjegyzést. Ennyit az elővigyázatosságokról.
Catty a tudományos a témával foglalkozó kutatási cikkeket is kutatta és meglepetésére igen kevés ide vonatkozó információt talált a Melaleuca nemzetséggel kapcsolatos kutatások körében. Ez nem kell hogy elkeserítsen minket, hiszen a növényvilágban tudományosan bizonyított, számos sugárzásvédő tulajdonsággal rendelkező fajt találunk. Nem meglepő, hogy az aromaterápia többjüket is ismeri és használja, másokat táplálékkiegészítőként, gyógynövény és gyógynövény kivonat formájában árusítják.
A tudományos megközelítés
Catty levezeti, hogy amikor a kutatók olyan anyagokat vizsgálnak, amelyek sugárzásvédő tulajdonságokkal rendelkeznek, először antioxidáns, gyulladásgátló, immunrendszeri modulátor, antimikrobiális és szabad gyök megkötő jellemzőkel rendelkező növényeket vizsgálnak. Ha ezek a feltételek fennállnak, a következő kritériumok a sejtmegőrző és sugárzási károsodást vagy sejtszerkezeti változásokat csökkentő jellemzők és további szempontok. Mindezek mellett a legfontosabb szempont, hogy a természetes szer védelmet biztosítson az emésztőrendszeri hámszövetek és a csontvelő (a sugárzás által leginkább károsított szövetek) számára. Örömhír, hogy jó néhány hétköznapinak számító konyhai alapanyag és gyógynövény rendelkezik ilyen képességekkel, amelyek közül több mindannyiunk számára elérhető.
A következő blogbejegyzésben a cikkben felsorolt és Catty által idézett javasolt növényekről bővebben olvashat.
Irodalom: Suzanne Catty: Radiation and Plant Medicine, Aromatherapy Today, (51), 2011 augusztus, 28-31-ik oldal.